وابستگی عاطفی در بزرگسالان چگونه ظاهر می شود، چه علائمی دارد و درمان وابستگی عاطفی چگونه است؟
وابستگی عاطفی چیست؟
وابستگی عاطفی یک حالت روانی است که در روابط شخصی، چه با یکی از اعضای خانواده، همسر یا دوست خود را نشان می دهد. افرادی که از نظر عاطفی وابسته هستند کمبود شدیدی از خودکنترلی دارند و زمانی که نزدیک فردی که به او وابسته نیستند، احساس ناراحتی زیادی می کنند. این اعتیاد بسیاری از افراد را تحت تاثیر قرار می دهد.
همچنین افرادی هستند که نمی توانند به تنهایی تصمیم بگیرند، به افرادی نیاز دارند که به آنها اعتماد کنند یا از آنها مشاوره رابطه بخواهند. وجود آنها تنها زمانی معنا پیدا می کند که افرادی باشند که آنها را پر کنند، به آنها امید دهند و به آنها اهمیت دهند.
علل وابستگی عاطفی چیست؟
افرادی که از وابستگی عاطفی رنج می برند عموماً افرادی با نیازمند به درمان تنهایی، اعتماد به نفس پایی و ناامنی های زیاد هستند. همچنین تجربیات زندگی و ارتباطات عاطفی با والدین در دوران کودکی نیز میتواند از علل وابستگی عاطفی باشد.
علائم وابستگی عاطفی چیست؟
یک نیاز عمومی بیش از حد به مراقبت که در رفتار مطیعانه و ترس از جدایی ظاهر می شود از علائم اصلی این مشکل است. در واقع به طور کلی افرادی که از وابستگی عاطفی رنج می برند، دارای نگرش منفعلانه و مطیع، با حساسیت زیاد و عدم احساس امنیت در رابطه و غمگین بودن هستند. افراد وابسته عاطفی ممکن است برخی از این علامت ها و علائم و نشانه های وابستگی عاطفی را در زندگی خود تجربه کنند:
- تلاش بیش از حد برای جلب حمایت و توجه دیگران و حتی انجام کارهایی که دوست ندارند
- از ترس از دست دادن حمایت یا تایید و دشواری ابراز مخالف
- احساس ناراحتی یا درماندگی در هنگام تنهایی و ترس بیش از حد از ناتوانی در مراقبت از خود
- فوراً به دنبال رابطه دیگری رفتن ( مخصوصا زمانی که رابطه پایان می یابد)
- ترس از رها شدن توسط کسی که با او رابطه نزدیک دارد
درمان وابستگی عاطفی
هدف اصلی درمان وابستگی عاطفی این است که به آنها کمک کند تا به تدریج از اطرافیان خود مستقل تر شوند، توانایی های خود را افزایش دهند و اعتماد به نفس خود را بازیابی کنند. در حال حاضر تکنیک های مختلفی برای درمان وابستگی عاطفی وجود دارد که با توجه به نیاز هر فرد استفاده یا ترکیب می شود. درمان های بالقوه عبارتند از: روانکاوی، روان درمانی، طرحواره درمانی، مشاوره فردی و …
هنگامی که مراجع از مشاور روانشناس می پرسد که چه کاری انجام دهد، درمانگر در ابتدا مشکل وابستگی عاطفی را ریشه یابی میکند و سپس به ارائه راهکارهای مناسب برای برون رفت از وضع فعلی میپردازد. در نهایت این درمان ها منجر به پیشرفت های شخصی مانند اعتماد به نفس، افزایش احساس خودکارآمدی و اتکا به خود در حل مسئله می شود.
اگر از خود میپرسید که آیا میتوان از وابستگی عاطفی اجتناب کرد، پاسخ مثبت است، شما باید سلامت روانی خود را حفظ کنید. محرومیت عاطفی در بزرگسالان ناشی از عدم ارتقاء عزت نفس، رشد فردی و اعتماد به نفس است، بنابراین باید مراقب بود که دچار عواقب آن نشود.