درست است که خیانت هیچگونه توجیهی ندارد. اما بدیهی است که دلایل خیانت زیاد است. آیا دلایل خیانت مردان با دلایل خیانت زنان تفاوت دارد؟ آیا می توان فرد خیانتکار و یا دروغگو را تشخیص داد؟ چرا یک فرد تصمیم می گیرد که خیانت کند؟ چه چیزی باعث خیانت می شود؟
دلایل خیانت می تواند چندگانه باشد و همیشه از یک ویژگی شخصیتی ناشی نمی شود. بیشتر اوقات به دلیل یک بحران شخصی یا رابطه ای اتفاق می افتد : مانند بی حوصلگی، میل به تجربه های جدید، بحران میانسالی، بحران شخصی یا شاید به این دلیل که دیگر همسر را دوست ندارند اما نمی توانند آن را ترک کنند. مشاوره خیانت در این زمینه میتواند به شما کمک کند.
قبل از پرداختن به دلایل خیانت زنان متاهل یا دلایل خیانت مردان متاهل، بیایید سعی کنیم تأثیری را که یادگیری سبک رابطه در دوران کودکی ما ایجاد می کند، برای روابط آینده ببینیم.
نظریه دلبستگی ارائه شده توسط جان بولبی، سبک های دلبستگی مختلف کودکان را نسبت به والدین یا قیمشان تحلیل کرد تا نشان دهد چگونه این نوع دلبستگی ها انواع مختلفی از شخصیت ها و انواع سبک های رابطه ای را ایجاد می کنند. بنابراین به عنوان مثال، کودکی که سبک دلبستگی ایمن را تجربه کرده است، جایی که والدین او را تربیت کرده اند و به او عشق و امنیت می دهند، نه تنها احساس امنیت، استقلال و توانایی بیشتری برای کشف جهان می کند، بلکه به دنبال تعهد در رابطه نیز هست. از سوی دیگر سبک دلبستگی ناایمن، دوری و ناامنی است که در آن مراقبی که نیازهای او را برآورده میکند، به طور مستمر با عشق و محبت از کودک مراقبت نمیکند و باعث ایجاد ناامنی و اضطراب عمیق میشود که می تواند منجر به مشکلات خانوادگی و خیانت شود.
دلبستگی ناایمن چیست؟
افرادی که دلبستگی ناایمن دارند، افرادی هستند که توسط مراقب طرد شده اند یا از رها شدن یا سبک رابطه مبتنی بر غیبت یا استقلال کامل هراس داشته اند (زیرا شخصی که باید از آنها مراقبت نمی کند این کار را نکرده است). آسیبهای دوران کودکی مانند مرگ و جدایی والدین میتواند نوعی دلبستگی ناایمن ایجاد کند، زیرا کودک آنها را بهعنوان رها شدن درک میکند.
کسانی که در بزرگسالی سبک دلبستگی ناایمن ایجاد میکنند، بدیهی است که میتوانند با کار بر روی عزت نفس، پوچی عاطفی و زخمهایی که دارند، از طریق آگاهی، پذیرش و غلبه بر این آسیبها (و گاهی اوقات با کمک درمان) بهبود پیدا کنند. اما تا زمانی که این افراد در ناامنی ها و آسیب های روابط خود گیر کرده باشند، ممکن است به طور بالقوه به افراد خیانت کنند و همین دلایل خیانت مرد به زن یا دلایل خیانت زن به شوهر باشد.
به عنوان مثال، کسانی که سبک دلبستگی ناایمن-اجتنابی را تجربه کردهاند یا در جایی که والدین از مراقبتهای مورد نیاز فرزندشان خودداری میکنند، کودک مهارتهای لازم برای زنده ماندن مستقل را توسعه میدهد. اما او را به بزرگسالی تبدیل می کند که یا به روابط اعتماد نمی کند زیرا می ترسد طرد شود، یا فردی که احساس می کند دوست داشتنی نیست و خودی دروغین می سازد تا به دنبال عشق و حمایت باشد. بنابراین، سبک دلبستگی می تواند به شدت بر نوع سبک رابطه بزرگسالان آینده و نوع آسیب و ویژگی های شخصیتی که بزرگسالان آینده خواهند داشت تأثیر بگذارد. البته این تنها دلایل خیانت نیست، زیرا سایر عوامل تجربی، زیستی و ذهنی نیز بر رشد شخصیت و احساس امنیت در رابطه تأثیر می گذارند. یکی از دلایل خیانت مردان در دوران نامزدی همین امر است.
مشخصات روانی یک فرد خیانتکار
خواندیم که سبک دلبستگی میتواند بر نوع رویکرد رابطهای که فرد دارد تأثیر بگذارد، اما این نیز درست است که در دنیای امروز خیانت کردن به قدری آسان و رایج است که تشخیص یک فرد خیانتکاری که به دلیل مشکلات روانی این کار را انجام میدهد سخت است.
بنابراین خیانت چیزی است که در جامعه ما بسیار رایج است و بسیار بیشتر از آنچه تصور می شود انجام می شود. با این حال خیانت تنها به مشکلات جنسی مربوط نمی شود، همانطور که در بالا ذکر شد، بلکه از عوامل متعددی نشات می گیرد. بیایید برخی از آنها را ببینیم:
01 – خودشیفتگی: مواردی وجود دارد که یکی از دلایل خیانت، خودشیفتگی است. یک فرصتطلب خودخواه و سطحی است که دوست دارد زیادهروی کند و بدون اینکه به احساس دیگران فکر کند، خود را با سر در آن میاندازد و بنابراین میتواند بیانگر لحظهای از تکانشگری، خود محوری یا رفتار ضد اجتماعی باشد: نوع رفتاری که به صورت افراطی گرفته می شود، می تواند نشانه یک آسیب شناسی مانند یک اختلال خودشیفتگی یا ضد اجتماعی باشد.
02 – اعتیاد جنسی: اعتیاد جنسی در یک محیط آسیب شناسی می تواند منجر به خیانت و دروغگویی شود. رفتار جنسی اجباری نیز با استفاده زیاد از پورنوگرافی یا استفاده جنسی پولی مرتبط است.
03 – باورهای منفی اصلی: افرادی که تمایل دارند خود را به عنوان خائنان سریالی معرفی کنند، دیدگاهی منفی نسبت به خود دارند و احساس می کنند که دوست داشتنی نیستند و بنابراین تمایل دارند که هرگز به طور کامل با یک فرد صمیمی نشوند، بلکه به دنبال یک راه فرار و راهی برای رسیدن به آن هستند. خیانت به این ترتیب از یک سو احساس آسیب پذیری کمتری می کنند و از سوی دیگر تاییدی بر دستاوردهای خود می گیرند.
04 – تأیید جنسی: تأیید خیانتکار سریالی از تمایلات جنسی، تأیید توانایی جنسی او نیست، بلکه بیش از هر چیز دیگری، با داشتن مشکلات کمبود، پوچی و ناتوانی های عاطفی، احساس می کند چیزی جز رابطه جنسی برای ارائه ندارد و روابط خود را بر این اساس بنا می کند. بنابراین، او نمی تواند برای مدت طولانی با یک نفر صمیمی باشد، بلکه همیشه باید از طریق رابطه جنسی از افراد مختلف تأیید بگیرد.
8 مورد از ویژگیهای شخصیتی و دلایل خیانت
ما به طور کلی دیدیم که چه انگیزه هایی باعث می شود یک شخصیت بی وفا و دروغگوهدایت شود. بیایید به طور خاص به برخی از ویژگی های شخصیتی نگاه کنیم که می تواند به ما بفهماند که فرد کناری ما ممکن است فردی با تمایل به خیانت باشد.
01 – قدرت
موارد زیادی از افراد مشهور با زندگی خانوادگی به ظاهر شاد وجود دارد که تمایل به خیانت دارند. رابطه ای بین خیانت و قدرت وجود دارد و همیشه وجود داشته است. این تا حدی به این دلیل است که هرچه قدرت بیشتری داشته باشید، اعتماد به نفس بیشتری دارید و از طریق این اعتماد فکر می کنید که می توانید بدون نگرانی در مورد خطر یا هر چیز دیگری، به هر کاری برسید. و تا حدی مثل این است که آنها احساس می کنند حق دارند هر کاری را که می خواهند انجام دهند. به طور خلاصه، طبق برخی مطالعات، افراد صاحب قدرت نه تنها به خود اعتماد بیشتری دارند و کمتر به دیگران اهمیت می دهند، بلکه آن را حق خود می دانند و این یکی از دلایل خیانت است.
02 – عشق به ریسک
افرادی که عاشق ریسک کردن هستند، حتی اگر در نگاه اول آرام به نظر برسند، همیشه اضطراب و نیاز به سبقت گرفتن از خود را در درون خود پنهان می کنند. به همین دلیل است که حتی در روابط، این اغلب از دلایل خیانت است. علیرغم این واقعیت که یک دروغ تقریباً همیشه کشف می شود، افرادی که نترس هستند و عاشق ماجراجویی دارند، به طور کلی بیشتر احتمال دارد که یک رابطه پنهانی را شروع کنند.
03 – گرایش به روان پریشی
همانطور که قبلا دیدیم، خیانت می تواند نشانه ای از آسیب شناسی یا اختلال باشد. فردی که از اختلالات اجتماعی و رابطهای رنج میبرد، کمبود همدلی دارد که او را به احساسات دیگری علاقهمند نمیکند. وقتی این افراد وارد یک رابطه عاشقانه میشوند، به نظر میرسد که میتوانند صمیمانه و واقعاً درگیر به نظر برسند، اما از آنجایی که افراد قادر به دوست داشتن سالم و همدلانه نیستند، معمولاً به باجگیران عاطفی، خودخواه و خائن تبدیل میشوند.
04 – سطح اقتصادی
سطح اقتصادی به نوعی با مسئله قدرت مرتبط است و این واقعیت را اضافه می کند که قدرت اکتساب بالاتر و همان محیطی که این افراد در آن زندگی می کنند اجازه می دهد زمان بیشتری را برای مراقبت از ظاهر فیزیکی خود اختصاص دهند. چنین توجه عمیقی منجر به سطوح بسیار بالایی از خودشیفتگی می شود که آنها را به احساس مجذوب شدن از لذت سوق می دهد!
05 – میل جنسی
میل جنسی برای همه یکسان نیست. افرادی هستند که به دلیل عوامل ژنتیکی، شخصیتی یا تجربی، مولفه جنسی بیشتری نسبت به سایرین دارند. به سادگی افرادی وجود دارند که بیشتر از دیگران به رابطه جنسی علاقه دارند. با این حال در زوج هایی که این عدم تعادل آشکار است و نمی توان در مورد آن صحبت کرد، شریکی که میل جنسی بیشتری دارد ممکن است با شروع به دروغ گفتن و خیانت، نیازهای خود را از رابطه زناشویی خارج کند.
06 – حسادت
یکی دیگر از ویژگی های افراد خیانتکار این است که آنها تمایل به حسادت دارند. این موضوع نه به این دلیل که نشانه های خود را از خودشان می گیرند، بلکه به دلیل یک ناامنی اساسی و ناتوانی در احساس شایستگی عشق است. بنابراین بسیار مهم است که به اشکال بسیار قوی حسادت توجه کنید زیرا علاوه بر اینکه علامت یک فرد بالقوه خیانتکار هستند، می توانند خطرناک باشند.
07 – وابستگی
دیدهایم که افراد خیانتکار و دروغگو سبک دلبستگی را ایجاد میکنند که در آن همیشه به تأیید نیاز دارند و عموماً تمایل دارند که نتوانند تنها باشند و از رابطهای به رابطه دیگر حرکت کنند. آنها از وابستگی عاطفی رنج میبرند و به همین دلیل همیشه به دنبال یک رابطه پایدار هستند که مبتنی بر عشق نباشد و بلکه بر اساس نیاز به بودن با کسی باشد و در عین حال در روابط بیرونی و خیانتها به دنبال تایید و فرار از احتمال آسیبدیدگی باشند.
08 – بی ثباتی عاطفی
بی ثباتی عاطفی یکی دیگر از ویژگی های افراد بی وفا و دروغگو است. رابطه جنسی راهی برای آرام کردن پوچی عاطفی و ناتوانی در عشق ورزیدن و دوست داشته شدن می شود. همانطور که قبلاً دیده بودیم خیانتکار، چه از روی خودشیفتگی، چه اعتیاد یا قدرت این کار را انجام دهد، کمبود همدلی یا احساس شایستگی دوست داشتن را از طریق رابطه جنسی پر می کند.
اگر متوجه برخی از این خصوصیات یا رفتارهای عجیب و غریب در شریک زندگی خود شدیم که باعث می شود به خیانت فکر کنیم، همیشه اولین توصیه این است که در مورد آن با روانشناس صحبت کنیم. ارتباط کلید همه روابط است. همانطور که گفتیم خیانت همیشه از مسائل شخصیتی ناشی نمی شود، بلکه می تواند ناشی از یک بحران رابطه باشد که ممکن است با هم به فکر غلبه بر آن باشید!
در هر صورت، همیشه خوب است به یاد داشته باشید که اگر نمی توانید به تنهایی بر یک لحظه سخت غلبه کنید یا اگر در مورد خیانتکار یا دروغگو بودن همسرتان شک دارید، همیشه می توانید از یک روانشناس برای مدیریت رابطه خود کمک بگیرید.