افسردگی موقعیتی در پاسخ به یک رویداد خارجی یا عامل استرس زا رخ می دهد. این نوع افسردگی که افسردگی واکنشی نیز نامیده میشود، اغلب با علائمی مشابه علائم کلاسیک افسردگی ظاهر میشود. اگرچه افسردگی موقعیتی، به طور رسمی یک بیماری قابل تشخیص نیست، اما اغلب واکنشهایی را توصیف میکند که ممکن است افراد در مواجهه با شرایط سخت زندگی از خود بروز دهند. اگر احساس می کنید از افسردگی موقعیتی رنج میبرید میتوانید از خدمات مشاوره برای درمان افسردگی موقعیتی ( بصورت حضوری، تلفنی، آنلاین) کلینیک روانشناسی دکترسلام استفاده کنید.
مطالعه این مطلب توصیه میشود: مشاوره افسردگی
افسردگی موقعیتی چیست؟
برای اینکه افسردگی موقعیتی مشخص شود، افراد باید با یک تجربه بسیار استرس زا ناشی از شرایط مختلف خارجی روبرو شوند. بنابراین افسردگی موقعیتی در اثر رویدادها یا موقعیت های بیرونی ایجاد می شود. اتفاق های پر استرسی مانند از دست دادن شغل، جدایی دشوار یا تشخیص یک مشکل پزشکی میتوانند از عوامل بروز افسردگی موقعیتی باشند.
در برخی موارد، اتفاقاتی که می تواند باعث افسردگی موقعیتی شود، منفی نیست. به عبارت دیگر، تغییرات مثبت در زندگی نیز می تواند آنقدر استرس زا باشد که باعث این آسیب شود. به عنوان مثال می توان به افسردگی بعد از زایمان اشاره کرد. در حالی که این لحظات مثبت می توانند احساسات زیادی را به همراه داشته باشند، می توانند آنقدر استرس برای فرد ایجاد کنند که شخص در نهایت احساس ترس، غم و ناامنی را تجربه کند.
مطالعه این مطلب توصیه میشود: بهترین دکتر افسردگی در تهران
علائم افسردگی موقعیتی چیست؟
علائم افسردگی موقعیتی بسیار شبیه به علائم افسردگی اساسی است. به عبارت دیگر افراد مبتلا به این عارضه اغلب احساس غمگینی، تحریک پذیری، تغییر در عادات غذایی می کنند و از نظر اجتماعی منزوی می شوند. اگرچه هر فرد نسبت به استرس واکنش متفاوتی نشان می دهد، اما اکثر علائم افسردگی موقعیتی به این صورت است:
- تغییرات عاطفی: افراد مبتلا به افسردگی موقعیتی، اغلب تغییراتی را در احساسات خود تجربه می کنند. یعنی احساس غم و اندوه مداوم می کنند.
- کمبود انرژی: افسردگی موقعیتی، اغلب بر توانایی حفظ انرژی در طول روز تأثیر می گذارد. این موضوع می تواند منجر به احساس خستگی مداوم و نداشتن انرژی برای انجام کارهای روزمره شود.
- تغییر در عادات: افسردگی موقعیتی میتواند باعث شود تغییراتی در عادات افراد از قبیل بروز تغییر در خواب (مانند کم خوابی یا پرخوابی) و اشتها (مانند کاهش اشتها یا پرخوری عصبی) شود.
- انزوای اجتماعی: افراد مبتلا به افسردگی موقعیتی ممکن است خود را از دیگران، حتی دوستان نزدیک یا اعضای خانواده جدا کنند و نوعی انزوای اجتماعی را تجربه کنند.
- ناتوانی در تمرکز: بطور کلی، افسردگی میتواند در عملکرد روانی فرد تاثیر بگذارد و مشکلاتی از قبیل ناتوانی در تمرکز و کاهش قدرت یادگیری را ایجاد کند.
- افکار منفی: افسردگی موقعیتی در نهایت بر طرز فکر افراد تاثیر می گذارد و باعث میشود افراد نسبت به همه چیز بدبین شوند، افکار منفی به آنها هجوم بیاورد و دنیا تیره و تار ببینند.
- ناامیدی: همچنین افسردگی میتواند باعث بی انگیزگی و بوجود آمدن احساس ناامیدی در زندگی شود. افکار منفی و ناامیدی شدید در زندگی میتواند فرد افسرده را به سمت خودکشی سوق دهد.
- تغییر در سبک زندگی: افسردگی باعث تغییر در سبک زندگی میشود. از این تغییرات میتوان از ساعات خواب تا نحوه زندگی را شامل شود.
- درد جسمانی: افسردگی همچنین می تواند منجر به دردهای جسمانی خاصی مانند سردرد، اختلالات گوارشی یا حتی تنش عضلانی شود.
- تغییرات ظاهری: افراد مبتلا به افسردگی موقعیتی، اغلب تغییرات ظاهری مانند افزایش یا کاهش وزن و یا حتی پریشانی ظاهری را تجربه می کنند.
تشخیص افسردگی موقعیتی از علائم
مواردی که ذکر شد، برخی از علائم اصلی افسردگی موقعیتی هستند. اگر فکر می کنید این نشانه ها بر زندگی شخصی یا شغلی شما تأثیر می گذارد، مهم است که شما در اسرع وقت به یک روانشناس مراجعه کنید. چرا که افسردگی میتواند بر تمام جنبه های زندگی یک فرد، تاثیرات مخربی بگذارد. ما در کلینیک روانشناسی دکترسلام بصورت 24ساعته امکان ارتباط و مشاوره درمانی از روانشناسان را بصورت حضوری، تلفنی و آنلاین فراهم کرده ایم.
علل و دلایل افسردگی موقعیتی
افسردگی شایع ترین اختلال روانی است که بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی بیش از 300 میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. در حال حاضر چهارمین علت اصلی رنج و ناتوانی در جهان است و این بیماری عمدتاً مردان و زنان 25 تا 44 ساله را تحت تأثیر قرار می دهد و این تعداد در بین نوجوانان نیز به طور مداوم در حال افزایش است.
درمورد افسردگی موقعیتی، هر موقعیت یا شرایط استرس زا که فراتر از توانایی های مقابله ای فرد باشد، می تواند منجر به بروز افسردگی موقعیتی شود. البته واکنش همه افراد به یک شکل نیست و این موضوع در واقع به تجربیات زندگی یا حتی برخی عوامل ژنتیکی در افراد بستگی دارد.
برخی از شایع ترین دلایل افسردگی موقعیتی عبارتند از:
- بروز یک حادثه تلخ (مانند مرگ یک عزیز، شکست عشقی، خیانت)
- از دست دادن شغل یا داشتن شغل بسیار پر استرس
- حاملگی، تولد یا سقط جنین
- تشخیص یک بیماری لاعلاج در بدن
- مشکلات اقتصادی
درمان افسردگی موقعیتی
درمان افسردگی باید توسط یک روانشناس انجام شود. روشهای درمانی مختلفی وجود دارد. از جمله روشهای رایج و موثر در درمان افسردگی موقعیتی میتوان به روان درمانی با رویکرد شناختی-رفتاری، روانکاوی، خانواده درمانی، رفتار درمانی و دارو درمانی اشاره کرد. همچنین برخی تغییرات در سبک زندگی نیز می تواند به درمان افسردگی موقعیتی کمک کند.
برای درمان افسردگی میتوانید با روانشناسان مرکز ما بصورت 24ساعته در ارتباط باشید. کافیست با شماره 02125917355 تماس بگیرید تا در اسرع وقت بتوانید روند درمان افسردگی را شروع کنید.
نکات مربوط به تغییر در سبک زندگی
1- تماس با افراد دیگر میتواند به شما کمک کند خلق و خوی خود را بهبود ببخشید. همچنین موقعیتهایی را که باعث میشود احساسات منفی نسبت به زندگی داشته باشید را از منظری متفاوت ببینید.
2- ورزش منظم و بهبود رژیم غذایی به شما کمک می کند تا با برخی از علائم سندرم افسردگی موقعیتی مقابله کنید.
3- مراقبه یا تمرینات تمرکز حواس به ما امکان می دهد استرس و تمام اثرات منفی آن را کنترل کنیم.
4- پیاده روی در طبیعت به خصوص در محیط های بسیار سرسبز، می تواند به بهبود روحیه و افزایش انرژی شما کمک کند.
5- داشتن اهداف واقع بینانه برای آینده، مانند تعهد به بهبود برخی جنبه ها به صورت روزانه، به شما این امکان را می دهد که خوشبین تر باشید.
6- برخی افراد ممکن است استرس زیادی را احساس کنند زیرا نمی دانند چگونه با دیگران یا در محل کار خود حد و مرز تعیین کنند. بنابراین شروع به محدود کردن یا “نه” گفتن به دیگران می تواند در درمان افسردگی موقعیتی بسیار مفید باشد.
مراحل مختلف افسردگی چیست؟
افسردگی یک بیماری یکپارچه نیست و انواع مختلفی دارد (از یک دوره افسردگی منفرد که چند هفته طول می کشد تا دیس تایمی که بیش از دو سال طول می کشد. در واقع افسردگی شامل مراحلی نیست که بتوانیم آن را دقیقاً طبقه بندی کنیم. با این حال، طول مدت علائم یک عنصر کلیدی در طبقه بندی مراحل افسردگی است و مراحل افسردگی نیز می تواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد.
در صورت افسردگی چه باید کرد؟
لازم است روشهای تفکر مثبتتر، اما مهمتر از همه عینیتر و واقعیتر که جایگزین افکار منفی که بخشی از افسردگی هستند، ایجاد شود. همانطور که افکار گناه، بی ارزشی، انتقاد از خود و غیره به تدریج جای خود را به احترام بیشتر، پذیرش خود و در نهایت افزایش عزت نفس، خود و خلق و خوی می دهد.
مهم است که اهداف واقع بینانه تعیین کنیم، بدون اینکه بخواهیم مسئولیت بیش از حد را به عهده بگیریم، نه اینکه بخواهیم همان چیزی باشیم که قبل از افسردگی بودیم و چگونه بودیم، بلکه ببینیم در این زمان از کجا شروع می کنیم. همچنین شرکت در فعالیت هایی که به ما کمک می کند احساس بهتری داشته باشیم مهم است.
برای کارهایی که میتوانید انجام دهید بیشتر از آنچه نمیتوانید ارزش قائل شوید. انتظار نداشته باشید که خلق و خوی شما فوراً بهبود یابد، راه طولانی است و کم کم باید انجام شود. احساس بهتر نیاز به زمان دارد. میتوانید برای مشاوره درمان افسردگی موقعیتی، بصورت 24ساعته با شماره تلفن 02125917355 در تماس باشید.
افسردگی موقعیتی، آزمونی برای رشد
افسردگی یک سفر طولانی است که امکان ملاقات واقعی با خود و جایی که فرد بالغ از آن خارج می شود را فراهم می کند. افسردگی موقعیتی یک اختلال است که نباید با پریشانی عاطفی کوتاه مدت اشتباه گرفته شود. هر کسی ممکن است برای مدت کوتاهی احساس افسردگی کند یا هر از چند گاهی دچار حملات اضطرابی شود، اما این بدان معنا نیست که افسردگی دارد. افسردگی خیلی جدی تر از این حرفاست.
افسردگی موقعیتی، یک احساس طولانی غم، تنهایی، اندوه، بی ارزشی و درد عاطفی است. اگر در زمان مناسب درمان نشود، ممکن است فرد را به تلاش برای آسیب رساندن به خود و حتی خودکشی سوق دهد.