شایع ترین علائم و نحوه درمان افسردگی قاعدگی چیست؟ چگونه با نوسان خلق و خو در دوران قاعدگی مقابله کنیم؟ بسیاری از زنان نوسانات خلقی و سایر علائم روانی را تجربه می کنند که بر دوره های قاعدگی آنها تأثیر می گذارد. برای اکثریت قریب به اتفاق زنان، علائم پریود معمولاً خفیف است. ولی با این حال در برخی موارد، زنان ممکن است علائمی از افسردگی قاعدگی را تجربه کنند که می تواند در روابط شخصی و زندگی روزمره آنها اختلال ایجاد کند.
نوسانات خلقی یکی از شایع ترین علائم افسردگی قبل از پریود و افسردگی در دوران قاعدگی است. همچنین در بسیاری از موارد می تواند نشانه ای از یک اختلال باشد که باید برطرف شود.
برای درمان افسردگی دوران قاعدگی میتوانید بصورت 24ساعته با تیم متخصص درمان افسردگی در کلینیک دکترسلام، مشاوره افسردگی (حضوری، تلفنی، آنلاین) داشته باشید.
درمان افسردگی قبل از پریود
قابل درک است که افسردگی قبل از پریود، عموماً تأثیر قابل توجهی بر زندگی دارد. علاوه بر این، روشهای مختلفی برای درمان افسردگی قبل از پریود وجود دارد. به همین دلیل ارزش دارد که به آن متوسل شویم تا این لحظه از چرخه را با آرامش بیشتری زندگی کنیم. این مورد همچنین از خطر عوارض (مثلاً ایجاد افسردگی واقعی) جلوگیری می کند. متخصصانی که با آنها مصاحبه شده موافقند که توانایی بیان این مشکل و یافتن توضیح پزشکی برای آن به خودی خود تسکین دهنده است.
فراوانی راه های درمان افسردگی قبل از پریود، نشان می دهد که هیچ درمان معجزه آسایی وجود ندارد که بتواند همه زنان را تسکین دهد. به همین دلیل است که هر درمان باید با توجه متناسب با علائم فرد باشد.
برای درمان افسردگی قبل از پریود، روان درمانی با رویکرد شناختی-رفتاری سودمندی خود را نشان داده است. هدف این رویکرد این است که بر روی مکانیسمهای دفاعی، افکار منفی و همچنین استرس و اضطرابی که در این علائم شرکت میکنند، عمل کند. مطالعات روی رویکردهای شناختی-رفتاری نیز نشان داده است که این نوع روان درمانی علائم را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
راه های درمان افسردگی قبل از پریود
با توجه به فراوانی و تعداد علائم، افسردگی قبل از پریود می تواند تاثیر بسیار منفی بر کیفیت زندگی زنان داشته باشد. با این حال با مراقبت های ساده در کنار مشاوره با روانشناس، می توان آن را درمان کرد.
- به علائم توجه کنید: علائم افسردگی قبل از پریود در زنان متفاوت است و نظارت می تواند به شما در یافتن درمان مناسب کمک کند. در یک دفترچه یادداشت، می توانید نوع علامتی که احساس کردید، مدت و شدت آن را یادداشت کنید.
- به طور منظم ورزش کنید: با درگیر شدن در فعالیت بدنی، بدن اندورفین ترشح می کند که التهاب و درد را آرام می کند. اندورفین ها نیز آرام بخش های طبیعی هستند و به بهبود خلق و خو و افزایش انگیزه کمک می کنند.
- مراقب رژیم غذایی خود باشید: رژیم غذایی سالم غنی از میوه ها، سبزیجات و غلات کامل را هدف قرار دهید. برای دفع سموم بدن، آب فراوان بنوشید. از قهوه، نوشیدنی های الکلی و شکر خودداری کنید. اگر در این مدت نیاز شدید به خوردن شیرینی دارید، می توانید یک موز، ماست عسلی و یا یک تکه شکلات کوچک با بیش از ۷۰ درصد کاکائو بخورید.
- سعی کنید استراحت کافی داشته باشید: در طول دوران افسردگی قبل از پریود، حداقل 7 ساعت در روز بخوابید.
- یوگا و مدیتیشن را امتحان کنید: هر دو فعالیت می توانند به تسکین اضطراب و کاهش غم و اندوه کمک کنند.
- با روانشناس خود صحبت کنید: روانشناسان راهکارهای خوبی در زمینه کنترل افکار و مدیریت مشکلات مربوط به افسردگی قبل از پریود میدهند.
- با متخصص زنان خود صحبت کنید: آنها می توانند مکمل های ویتامین و مواد معدنی مانند ویتامین B6، کلسیم و منیزیم را به شما بدهند.
درمورد درمان افسردگی قبل از پریود
با توجه به اینکه علائم در هر زن متفاوت است، ناگفته نماند که باید موثرترین راه درمان افسردگی قبل از پریود برای هر یک از شما پیدا شود. برای انجام این کار، از مشورت با یک روانشناس برای هرگونه سوال و توصیه در مورد هر یک از علائم خود و راه های درمان افسردگی قبل از پریود دریغ نکنید.
همچنین لازم است قبل از استفاده از دارو با یک متخصص در مورد لزوم مصرف دارو صحبت کنید. راههای غیردارویی برای تسکین علائمی وجود دارد که شروع قاعدگی شما را پیشبینی میکند. وقتی علائم خود را بهتر بشناسید، پیش بینی آنها و واکنش مناسب برای شما و عزیزانتان آسان تر خواهد بود.
درمان افسردگی قاعدگی
افسردگی قاعدگی، 20 تا 40 درصد از زنان در سنین باروری را با علائمی با شدت های متفاوت آزار میدهد. با توجه به ارتباط افسردگی قاعدگی با چرخه قاعدگی، آشکارا به دخالت عوامل هورمونی مشکوک هستیم. بنابراین، کاهش هورمون های جنسی در خون پس از تخمک گذاری احتمالاً نقش دارد. یک استعداد ژنتیکی نیز مشکوک است، مانند کمبودهای احتمالی در سروتونین (مولکولی که در ارتباط بین نورون ها نقش دارد).
برای درمان افسردگی قاعدگی، چندین رویکرد را می توان برای کاهش تأثیر علائم امتحان کرد. اول، سبک زندگی خود را بهبود بخشید: مراقب خواب خود باشید، فعالیت بدنی منظم و همچنین فعالیت های آرامش بخش انجام دهید، قند کمتر و کربوهیدرات ها و پروتئین های پیچیده تر مصرف کنید، از کافئین و الکل خودداری کنید. همچنین ممکن است داروهایی برای کاهش درد یا تسکین علائم تجویز شوند.
در هر صورت، زمانی که از PMS یا هر مشکل دیگری مرتبط با پریود رنج می برید، نباید در صحبت با مشاور روانشناس در مورد درمان افسردگی قاعدگی تردید کنید: قرار نیست چرخه قاعدگی دردناک باشد. این یک “شر ضروری” نیست و رنج عادی یا قابل قبول نیست. تمام دردها و علائم باید گزارش شود تا یک مشاور روانشناس بتواند به درمان افسردگی قاعدگی کمک کنند. روانشناسان ما در مرکز مشاوره دکترسلام بصورت 24ساعته آماده ارائه مشاوره درمان افسردگی قاعدگی بصورت تلفنی یا حضوری هستند. فقط کافیست با شماره 02125917355 تماس بگیرید.
درمان افسردگی پیش از قاعدگی
استفاده از یک استراتژی درمانی برای درمان افسردگی پیش از قاعدگی، باعث میشود از تغییرات درمانی که اغلب توسط بیماران ایجاد میشود، اجتناب شود. در مرحله اول به بیماران توصیه می شود با افزایش دریافت کربوهیدرات های پیچیده و کاهش قند، نمک، کافئین و الکل، تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنند. این رژیم با مکمل های کلسیم و منیزیم همراه با افزایش فعالیت بدنی هوازی و سبک زندگی با هدف کاهش استرس همراه خواهد بود.
سپس در صورت عدم بهبودی، مراجعه به پزشک زنان یا روان درمانی با رویکرد شناختی-رفتاری در همه شرایط مفید است و به عنوان روش درمانی در مراحل دوم و سوم توصیه می شود.
درمورد درمان افسردگی قاعدگی
کدام زنی با نزدیک شدن به دوره قاعدگی خود هرگز ناراحتی را تجربه نکرده است؟ تعداد بسیار کمی! این بیماری می تواند هر زنی را با هر فرهنگ یا سطح اجتماعی-اقتصادی از نوجوانی (معمولاً دو سال پس از شروع اولین قاعدگی) تا یائسگی تحت تأثیر قرار دهد.
رسیدن پریود نشانه ای از سلامت و عملکرد طبیعی بدن شماست. با این حال، این دوره می تواند با علائم گاها دشواری مانند نوسانات خلقی در دوران قاعدگی همراه باشد. اما اجازه ندهید این تغییرات در خلق و خو، زندگی شما را خراب کند.
افسردگی پیش از قاعدگی که اغلب بی اهمیت است، 20 تا 30 درصد از جمعیت زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار می دهد، نه افسانه است و نه مرگبار. درمان هایی برای تسکین این علائم جسمی و روانی که روزهای قبل از قاعدگی رخ می دهد وجود دارد.
- مصرف محصولات حاوی کافئین را کاهش دهید
- مصرف محصولات حاوی قند را کاهش دهید
- مصرف الکل را به شدت کاهش دهید
- غذاهای سبک و کم نمک را تشویق کنید
- تعداد سیگار در روز را محدود کنید یا حتی آن را به طور کامل ترک کنید
- گاهی برای تسکین درد می توان داروهای مسکن و ضد التهاب تجویز کرد
- گیاهان خاصی برای تسکین علائم نیز می توانند توصیه شوند
- تمرینات بدنی منظم انجام دهید: این همچنین به شما امکان میدهد آرام باشید، کمتر روی علائم خود تمرکز کنید و اضطراب را کاهش دهید. شنا، پیاده روی، دوچرخه سواری، ژیمناستیک می تواند به آرامش در این دوره کمک کند. فعالیت بدنی در نتیجه تظاهرات تنش و تحریک پذیری را کاهش می دهد.
افسردگی دوران قاعدگی چیست؟
افسردگی دوران قاعدگی، نامی است که به این دوره ناخوشایند می گویند که چند روز قبل از شروع قاعدگی رخ می دهد و با شروع قاعدگی به پایان می رسد. افسردگی دوران قاعدگی، مجموعه ای از علائم فیزیکی و روانی خفیف اما ناخوشایند است که روزها یا حتی هفته ها قبل از قاعدگی رخ می دهد. این علائم معمولاً با شروع قاعدگی ناپدید می شوند. این علائم می توانند ماهیت های متفاوتی داشته باشند و تغییرات مختلفی را در سطح جسمانی و همچنین ذهنی ایجاد کنند.
از علائم افسردگی دوران قاعدگی، میتوان به احساس غمگینی و پوچی، خلق افسرده، اضطراب و بی ثباتی عاطفی و کاهش علاقه به فعالیت ها اشاره کرد. این علائم از نظر شدت، اما نه از نظر مدت، با علائم افسردگی اساسی قابل مقایسه هستند و باعث اختلال قابل توجه در فعالیت ها یا توانایی عملکرد اجتماعی می شوند. برای اینکه این تشخیص داده شود، باید حداقل یک هفته فاصله بدون علائم در دوران قاعدگی وجود داشته باشد. همچنین شدت این علائم از یک زن به زن دیگر متغیر است. برخی از زنان هیچ یک از آن را احساس نمی کنند. برای برخی دیگر، این علائم تشدید خواهد شد و حتی ممکن است زندگی روزمره آنها را مختل کند.
پس از تشخیص افسردگی دوران قاعدگی، لازم است شدت آن و پیامدهای آن بر زندگی اجتماعی و ارتباطی بیمار ارزیابی شود تا یک برنامه درمانی مناسب تنظیم شود. این طرح درمانی شامل مراحل مختلفی است که هر کدام باید با فرد مبتلا در میان گذاشته شود. اگر تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی کافی نباشد، دارودرمانی یا روان درمانی به عنوان مرحله بعد پیشنهاد میشود.
افسردگی قبل از پریود
درصد زیادی از زنان از افسردگی موقعیتی مانند افسردگی بعد از زایمان یا افسردگی قبل از پریود رنج می برند، اما با درمان مناسب می توان آن را کاهش داد و کیفیت زندگی بهتری را به دست آورد. تخمین زده می شود که از هر 4زن، 1زن از اختلال افسردگی قبل از پریود رنج میبرد. علاوه بر این تخمین زده میشود که 5درصد از زنان به شدیدترین سطح از این اختلال مبتلا میشوند.
علائم افسردگی قبل از پریود
برخی علائم فیزیکی افسردگی قبل از پریود عبارت اند از:
- خستگی
- درد عضلانی یا مفصلی
- سردرد
- نفخ معده یا مشکلات گوارشی
- اسهال یا یبوست
- آکنه
علاوه بر علائم فیزیکی، افسردگی قبل از پریود، مجموعهای از واکنشهای روانشناختی را ایجاد میکند که اصلی ترین آنها عبارت اند از:
- تحریک پذیری و عصبی بودن: مشکلات کوچکی که معمولاً شما را آزار نمی دهند یا با آرامش با آنها برخورد می کنید شروع به ایجاد تنش می کنند.
- تغییر ناگهانی در خلق و خو: زن در مدت کوتاهی شروع به احساس نوسان خلقی و بالاوپایین شدن های احساسی می کند.
- اضطراب: شامل استرس و اضطراب گاها مداوم.
- کناره گیری اجتماعی: از دست دادن اراده برای بیرون رفتن. بسیاری از زنان ترجیح می دهند در خانه باشند و آنها از دیدن دوستان و خانواده و انجام فعالیت هایی که در زمان های دیگر لذت بخش است اجتناب می کنند.
- عدم تمرکز: دامنه توجه کاهش می یابد و انجام کارهای روزانه مانند خواندن، نوشتن، تماشای فیلم و مطالعه را دشوار می کند.
- گریه آسان: حساسیت افزایش می یابد و فرد ممکن است برای هر چیزی حتی بدون دلیل گریه کند.
- بی خوابی: مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب.
- فقدان میل جنسی: از دست دادن میل جنسی به دلیل تغییرات در سطح هورمون.
افسردگی قاعدگی
اگرچه هنوز دقیقاً مشخص نیست که چه چیزی باعث تغییرات خلق و خوی زنان در دوران قاعدگی زنان می شود، اما از نظر علمی ثابت شده است که هورمون ها نقش مهمی در افسردگی قاعدگی دارند.
در طول دوران قاعدگی، هورمون هایی مانند استروژن و پروژسترون در روزهای منتهی به قاعدگی به اوج خود می رسد. طبق تحقیقات، استروژن تا حدی مسئول تنظیم خلق و خوی ما است، بنابراین منطقی است که در روزهای پریود احساس ناراحتی کنیم یا از حالت عادی خارج شویم. علاوه بر این سطح پایین پروژسترون نیز در ایجاد نوسانات خلقی، اضطراب و عدم اعتماد به نفس نقش دارد.
افسردگی قاعدگی چگونه بر خلق و خوی زنان تأثیر می گذارد؟ زنان پریود ممکن است از علائم روانی زیر رنج ببرند:
- خستگی: تمام فرآیندهایی که یک زن در طول قاعدگی تجربه می کند می تواند باعث خستگی شود. خستگی انجام مسئولیت های عادی روزانه را دشوار می کند.
- مشکل در خوابیدن: قاعدگی می تواند باعث شود زنان در خواب راحت شبانه با مشکلات زیادی مواجه شوند و همین در امر در روحیه او تاثیر منفی بگذارد.
- نوسانات خلقی: همانطور که در بالا ذکر شد نوسانات خلقی که در طول دوره قاعدگی تجربه می شود اغلب به دلیل نوسانات هورمون هایی مانند استروژن یا پروژسترون ایجاد می شود.
- گریه بی دلیل: قاعدگی همچنین می تواند باعث شود زنان در موقعیت هایی که معمولاً گریه نمی کنند بخواهند گریه کنند.
- کناره گیری اجتماعی: قاعدگی می تواند بر خلق و خوی زنان تأثیر بگذارد و به دلیل علائم جسمی و روانی همراه به انزوای اجتماعی منجر شود.
- اضطراب: قاعدگی می تواند باعث افزایش سطح اضطراب در زنان شود.
- تحریک پذیری: نوسانات خلقی همراه با علائم فیزیکی همراه با دوره قاعدگی می تواند باعث تحریک پذیری در زنان شود.
علل افسردگی قاعدگی
علائم افسردگی قاعدگی، معمولاً 5-11 روز قبل از قاعدگی شروع می شود و معمولاً با شروع قاعدگی ناپدید می شود. علل به طور کامل شناخته نشده است و با این حال، محققان معتقدند که آنها با تغییرات در سطح هورمون جنسی و سروتونین مرتبط هستند.
در زمان های خاصی از ماه، سطح استروژن و پروژسترون دچار عدم تعادل می شود و این باعث تغییر در خلق و خوی خانمها می شود. همچنین در روزهای آخر چرخه قاعدگی، سطح سروتونین کاهش می یابد و از آنجا که سروتونین یک انتقال دهنده عصبی است که به هورمون شادی معروف است و افزایش سطح آن باعث ایجاد آرامش می شود، شاهد بروز علائم افسردگی دوران قاعدگی هستیم.
از اندوه زودگذر تا ناامیدی واقعی در افسردگی قاعدگی
خلق افسرده می تواند با احساس عمیق ناامیدی، حساسیت مفرط، اضطراب شدید، تنش های درونی شدید، از دست دادن اعتماد به نفس همراه با خشم یا اشک، احساس غرق شدن و غیره همراه باشد. افسردگی قاعدگی، یک اختلال بسیار خاص است که می تواند پیامدهای قابل توجهی بر روابط خانوادگی و زناشویی و همچنین اجتماعی داشته باشد. برخی از مطالعات حتی افزایش میزان خودکشی را در مرحله قبل از قاعدگی در زنانی که از اختلال نارسایی پیش از قاعدگی رنج می برند را نشان داده است.
متاسفانه بسیاری از زنان اختلال افسردگی قاعدگی را جدی نمیگیرند زیرا معتقدند که ناراحتی هنگام نزدیک شدن به قاعدگی طبیعی است. آنها با خود می گویند که از این نظر به مادرشان شباهت دارند، حتی مادربزرگشان و این آشفتگی ها را در سکوت تحمل می کنند. خجالت کشیدن آنها غیرمعمول نیست و ترجیح می دهند شکایت نکنند.
چه چیزی باعث افسردگی دوران قاعدگی می شود؟
بیایید با نکاتی در مورد علل تغییرات خلقی در دوران قاعدگی شروع کنیم. افسردگی دوران قاعدگی می تواند باعث ایجاد احساسات مختلط شود که می تواند از یک هفته قبل از پریود شما شروع شود. شما می توانید از یک احساس عمیق غمگینی به عصبانیتی تبدیل شوید که بخواهید فریاد بزنید.
این نوسانات خلقی در دوران قاعدگی ناشی از نوسانات سطح هورمون قبل از قاعدگی است. کاهش سطح استروژن به ویژه باعث تغییرات خلقی قبل از قاعدگی می شود. استروژن در واقع می تواند منجر به کاهش سطح سروتونین در مغز شود که یک ماده شیمیایی بسیار مهم برای حفظ خلق و خوی خوب است.
افسردگی دوران قاعدگی، مجموعه ای از علائم است که درست قبل از دوره قاعدگی (که بیشتر به عنوان قاعدگی شناخته می شود) ظاهر می شود. بدن در طول چرخه قاعدگی خود را برای استقبال از یک جنین احتمالی آماده کرده است، تغییر می کند و این می تواند باعث ناراحتی های مختلفی شود که ممکن است احساس کنید.
چرا قبل از قاعدگی خسته هستیم؟
احساس خستگی در دوره قبل از قاعدگی با افت هورمونی مرتبط است. علاوه بر این، خستگی و اختلالات خلقی با هم مرتبط هستند. شما می توانید سندرم افسردگی داشته باشید که خود را با احساس خستگی نشان می دهد و بالعکس.
افسردگی دوران قاعدگی چه تاثیری بر میل جنسی دارد؟
سندرم پیش از قاعدگی باعث تغییر در میل جنسی می شود و یا آن را افزایش می دهد یا کاهش می دهد. به طور کلی، با توجه به وضعیت عمومی زنان در این زمان، لزوماً تمایلی به رابطه جنسی وجود ندارد. برخی از زنان نیز ممکن است قبل از قاعدگی افزایش میل جنسی داشته باشند.
جمع بندی
به منظور کاهش و مدیریت نوسانات خلقی قبل و در طول قاعدگی، به شما توصیه می کنیم تغییرات کوچکی در سبک زندگی خود ایجاد کنید:
ابتدا ورزش کنید. ورزش باعث تحریک ترشح اندورفین می شود و مواد شیمیایی مغز، به شما احساس خوبی می دهد و روحیه شما را بالا می برد. هجوم آدرنالینی که هنگام دویدن یا بازی کردن با دوستانتان به شما دست می دهد را می بینید؟ این توسط اندورفین ایجاد می شود.
در مرحله بعد، سعی کنید از کافئین و غذاهای حاوی قند پرهیز کنید. بعد از مصرف کافئین یا قندها، خلق و خوی شما اوج می گیرد و تقریباً احساس مستی می کنید، اما بازگشت به واقعیت بی رحمانه تر است. اگر در حال حاضر نوسانات خلقی را قبل از پریود تجربه می کنید، بالا و پایین های ناشی از قند و کافئین می تواند مضر باشد.
در نهایت سعی کنید از استرس دوری کنید. اگر استرس، دلیل بد خلقی شما در طول قاعدگی نباشد، با این حال مطمئناً می تواند آن را بدتر کند. تمام تلاش خود را بکنید تا از فعالیت ها و رویدادهای استرس زا قبل و در طول دوره پریود خودداری کنید تا کمی به خودتان تسکین دهید.
به عنوان آخرین راه حل، برای بحث در مورد گزینه های درمانی به یک مشاور روانشناس مراجعه کنید. گاهی اوقات مصرف داروهای ضد افسردگی فقط در دوران قاعدگی می تواند مفید باشد. با کمک روانشناس مطمئناً راه حل مناسب خود را پیدا خواهید کرد.