مرکز مشاوره دکترسلام {کلینیک رواشناسی دکترسلام}

کلینیک روانشناسی دکترسلام

اولین مرکز 24ساعته در ایران

مرکز مشاوره دکترسلام 02125917355
مشاوره تلفنی
مشاوره آنلاین
مشاوره حضوری
مشاوره 24ساعته

امکان دریافت مشاوره فوری در هر ساعت از شبانه روز

روانشناسان مجرب

اختصاص روانشناس متخصص در حیطه درخواستی

مشاوره سریع

دریافت مشاوره بدون نیاز به نوبت قبلی

تعرفه مصوب

دریافت مشاوره با تعرفه مصوب سازمان نظام روانشناسی

سوالات متداول

از آنجا که شعار ما سرعت و سهولت در دریافت مشاوره روانشناسی است، شما با یک تماس یا پیغام در واتساپ میتوانید برای دریافت مشاوره اقدام کنید (لازم به ذکر است ما در کمتر از نیم ساعت شما را به روانشناس متخصص در حیطه درخواستی وصل میکنیم)

بله! تمامی روانشناسان ما دارای بیش از 10سال تجربه کاری هستند، همگی عضو انجمن رواشناسان ایران می باشند و صلاحیت آنها از فیلتر مدیریت احراز شده است.

قبل از برقرای جلسات مشاوره، سیستم ارجاع مجموعه (تیم پشتیبان) و سوپروایزر مرکز که دارای تحصیلات روانشناسی هستند، موضوع شما را بررسی میکنند و روانشناس متخصص در حیطه درخواستی را برای شما انتخاب میکنند تا بطور قطع از جلسات خود رضایت کاملی داشته باشید

نشانه های افسردگی

نشانه های افسردگی

فهرست مطالب

نشانه افسردگی چیست؟ قبل از بحث در مورد نشانه های افسردگی که به شما امکان تشخیص افسردگی را می دهد، مهم است که به شما اطمینان داده شود که بهبودی از افسردگی امکان پذیر است. افسردگی با نشانه‌های بسیاری آشکار می‌شود که بر حوزه‌های روانی، عاطفی، شناختی، روانی-حرکتی و فیزیولوژیکی عملکرد فردی تأثیر می‌گذارد.

افسردگی نشانه های زیادی دارد که می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، در اینجا 11 نشانه رایج افسردگی که می تواند افسردگی را در یک فرد مشخص کند و آن را از افسردگی موقت متمایز کند، آورده شده است.

  • احساس غم و اندوه
  • استرس و اضطراب
  • کاهش عزت نفس
  • کاهش توانایی های روانی-حرکتی
  • مشکل در تمرکز
  • اختلالات خواب
  • اختلال در رفتار غذا خوردن
  • اختلالات جنسی
  • کاهش بهره وری
  • احساس گناه
  • تحریک پذیری

نشانه های افسردگی، هر چه که باشد، توصیه می شود به محض بروز اولین نشانه افسردگی، با یک روانشناس مشورت کنید تا از تثبیت آن در زندگی خود جلوگیری کنید:

مطالعه این مطلب توصیه میشود: مشاوره افسردگی

نشانه های اصلی افسردگی

نشانه های اصلی افسردگی

نشانه های افسردگی از فردی به فرد دیگر، در مردان یا زنان متفاوت است و این به شکلی کم و بیش مشخص است. در میان شایع ترین علائم، می توانید نشانه های اصلی افسردگی را مشاهده کنید:

نشانه شماره 1: احساس غم و اندوه

در سطح روان عاطفی، یکی از بارزترین نشانه های افسردگی، احساس غمگینی یا غم و اندوه مداوم است. این تغییر در خلق و خو با اختلال عواطف همراه است که اغلب با از دست دادن علایق و تمایل به چیزهایی که درگذشته لذت بخش بوده اند همراه است.

این احساس غم و اندوه مداوم بر تمام جنبه های زندگی روزمره تاثیر میگذارد و به عنوان یک مکانیسم دفاعی در مواجهه با رنج بیش از حد ظاهر می شود. اما متأسفانه دیگر به شما اجازه نمی دهد به احساسات مثبت دسترسی پیدا کنید و امید به زندگی را دوباره به دست آورید. غم و اندوه با احساس پوچی درونی نیز همراه است که کنار آمدن با آن دشوار است. فرد افسرده ممکن است احساس کند که در چاهی از مشکلات خود مکیده شده است و در مواجهه با این خلأ ناراحت کننده کاملاً ناتوان باشد. افسردگی دیگر اجازه دسترسی به شادی و لذت را نمی دهد و برای فرد دشوار است تا عناصری را بیابد که آرام کردن این ناراحتی درونی را ممکن کند.

اگر اغلب با احساسات منفی و اندوه مداوم مواجه می شوید و احساس می کنید تحت فشار آنها هستید، فقط می توانیم توصیه کنیم که در اسرع وقت با یک روانشناس ارتباط بگیرید تا ازین مشکلات رها شوید.

مطالعه این مطلب توصیه میشود: بهترین دکتر افسردگی

نشانه شماره 2: استرس و اضطراب

تجربه اضطراب عمیق از نشانه های اصلی افسردگی است. فرد مبتلا به افسردگی، افکار منفی در مورد توانایی خود برای موفقیت در زندگی دارد و این افکار ناکارآمد می توانند منجر به استرس روزانه شوند. همچنین هر شکست (هر چقدر هم که کوچک باشد) به عنوان یک تایید نهایی برای اینکه فرد قادر به انجام هر کاری نیست، تجربه می شود و اضطراب او را در مورد آینده تقویت می کند.

فرد افسرده که در خلأ دردناکی زندگی می‌کند و دیگر نمی‌تواند با احساساتی که در او جریان دارد کنار بیاید. سپس اضطراب فرد را به سمت زندگی در ترس سوق می دهد. در مواجهه با این پوچی عمیق و این اضطراب مزمن در میان مدت و درازمدت، غیرمعمول نیست که فرد افسرده در تلاش برای فرار از این احساسات تهاجمی که مقابله با آنها دشوار است، به یک اختلال اعتیادی مبتلا شود.

نشانه شماره 3: کاهش عزت نفس

یکی دیگر از نشانه های افسردگی، از دست دادن عزت نفس و همچنین تمایل به خود بی ارزشی در تمام زمینه های زندگی اعم از شخصی، شغلی، عاشقانه، دوستانه و خانوادگی است. افسردگی بر توانایی باور به توانایی ها و ارزش خود تأثیر می گذارد و فرد را به سمت مارپیچی از افکار جهنمی سوق می دهد. فرد دیگر فکر نمی کند که قادر به دستیابی به چیزی است و در هر کاری که انجام می دهد فقط جنبه منفی را می بیند.

گذشته از تصور بدی که فرد از خود دارد و رنجی که این موضوع به وجود می آورد، این الگوهای فکری ناکارآمد نیز منجر به احساس گناه بزرگ در فردی می شود که از افسردگی رنج می برد. به دلیل تحقیر کردن خود، احساس ناتوانی و بی فایده بودن در نهایت روز به روز خود را بی ارزش تر میداند و خود را یک بار اضافی و دردسر برای عزیزانش میداند.

بر اساس این منطق تفکر منفی، افسردگی معمولاً غیرقابل درمان تلقی می شود. در این زمینه است که افکار خودکشی اغلب ظاهر می شود و به عنوان تنها راه فرار از رنج خود تلقی می شود. به همین دلیل باید فارغ از هرگونه افکار منفی، به یک روانشناس و متخصص سلامت روان مراجعه کرد.

نشانه شماره 4: کاهش توانایی های روانی حرکتی

فرد افسرده احساس ناراحتی عمیقی می کند و این احساس در نهایت می تواند در سطح فیزیکی نیز احساس شود. در سطح روانی-حرکتی، یکی از نشانه‌های افسردگی، کندی عمومی در عملکرد (آهسته شدن حرکات، گفتار، کاهش بیان) با ناتوانی در برنامه‌ریزی و انجام اقدامات لازم برای اجرای آرام زندگی روزمره است که می‌تواند طولانی‌تر شود.

در شدیدترین موارد افسردگی، این اتفاق می افتد که کاهش ظرفیت های روانی-حرکتی با از دست دادن کامل ابتکار عمل در مراقبت از خود همراه است. فرد افسرده، خود را کاملا رها می کند و دیگر حتی اراده ای برای مراقبت از رفاه خود ندارد. این بیماری چنان رنج و عذابی ایجاد می کند که بلند شدن از رختخواب، خوردن غذا یا دوش گرفتن برای فرد بسیار دشوار است. زیرا اگر کسی از زندگی تسلیم شود، دیگر برایش مراقبت از خود، یک ضرورت نیست.

نشانه شماره 5: مشکل در تمرکز

در سطح شناختی، نشنانه افسردگی شامل مشکل در تمرکز، اختلال حافظه، کمبود توجه و تمایل به عدم تصمیم گیری است. زمانی که فرد افسرده است، سیر فکر به طور کلی کند می شود و نشخوار فکری (افکار خودمحور تکراری با محتوای منفی) بیشتر می شود.

در واقع وقتی فردی از افسردگی رنج می برد، تمرکز برای او بسیار دشوار است، زیرا دائماً به نگرانی های خود فکر می کند و نشخوار فکری ها بسیار مکرر و تهاجمی است. برای مثال، درک چیزها و موفقیت در تمرکز برای انجام کارهای خود برای شخص پیچیده می شود. بیماری چنان جایی می گیرد که دیگر نمی توان به چیز دیگری فکر کرد. خستگی ناشی از افسردگی نیز این مشکل را در تمرکز و یافتن منابع لازم برای حفظ توجه و تصمیم گیری بوجود می آورد.

در مواجهه با این نشانه افسردگی، غیرمعمول نیست که فرد تصویر بدی را که از خود دارد، کم ارزش کند. فرد افسرده با خود خواهد گفت که دیگر حتی قادر نیست روی چیزهای ابتدایی که قبلاً برایش ساده به نظر می رسید تمرکز کند. یک الگوی فکری که متأسفانه یک تصویر ضعیف از خود را تقویت می کند، نشخوار فکری را افزایش می دهد، مشکلات تمرکز را تقویت می کند و پیامدهایی زیادی در زندگی خواهد داشت.

نشانه شماره 6: اختلالات خواب

از نظر فیزیولوژیکی، افسردگی میتواند منجر به اختلالات خواب شود که در آن ریتم و چرخه خواب اغلب مختل می شود: اغلب تمایل به بی خوابی وجود دارد که می تواند خود را به صورت مشکل در به خواب رفتن و یا بیدار شدن زودهنگام در طول شب نشان دهد. فرد با نگرانی ها و رنج های خود، دیگر نمی تواند بخوابد یا اگر نیمه شب از خواب بیدار شود شروع به فکر کردن می کند. از آنجایی که چرخه‌های خواب تند و ناگهانی هستند، دیگر به شما اجازه نمی‌دهند خواب ترمیمی لازم برای سلامت جسمی و روانی را به دست آورید.

همچنین برعکس، ایجاد پرخوابی (افزایش زمان و نیاز به خواب) که می تواند با تصور دائمی خواب آلودگی همراه باشد نیز اتفاق می افتد. فرد مبتلا به افسردگی از غم و اندوه خود فرار می کند و سپس به خواب پناه می برد و می تواند تا 12 ساعت در روز بخوابد و همچنان احساس خستگی کند.

اختلالات خواب اغلب با خستگی عمومی و از دست دادن انرژی و شادابی همراه است. این خستگی همچنین منجر به تحریک پذیری و حساسیت مفرط می شود که می تواند تغییرات خلقی و بی ثباتی عاطفی را در یک فرد افسرده نشان دهد.

نشانه شماره 7: اختلال در رفتار غذا خوردن

لازم به ذکر است که افسردگی و اختلالات خوردن می توانند با هم ارتباط داشته باشند و در هر دو جهت منجر به بروز این اختلالات شوند. به همین دلیل یکی دیگر از نشانه های اصلی افسردگی، تغییر در اشتها است.

یک فرد افسرده علاقه خود را به زندگی از دست می دهد و این در اشتها نیز منعکس می شود. شخص فراموش می کند که غذا بخورد یا وقتی غذا می خورد فقط به این دلیل است که شدیدا گرسنه است. برعکس، همچنین اتفاق می افتد که احساس گرسنگی افزایش یافته و فرد در غذا پناه می گیرد، غذاهای چرب و یا شیرین پس از آن مورد پسند قرار می گیرند و به عنوان جبران کننده ای برای مقابله با خلایی که فرد احساس می کند، عمل می کنند تا در آن زمان فرد احساس آرامش موقتی کند.

بنابراین یک رژیم غذایی نامناسب در درازمدت، می تواند باعث کمبود و اختلال در عملکرد فیزیکی و روانی بدن و حفظ افسردگی شود و همچنین می تواند باعث ایجاد احساس گناه و شرم به دلیل ناتوانی در کنترل خود، کاهش بیشتر عزت نفس و تقویت افسردگی شود.

نشانه شماره 8: اختلالات جنسی

تقریباً 70 درصد افراد افسرده ادعا می کنند که از مشکلات جنسی (ناتوانی جنسی در مردان، سردی در زنان) رنج می برند. در حالی که خلق و خوی تاریک به کل فضای روانی نفوذ می‌کند و زندگی روزمره را تضعیف می‌کند، به نظر می‌رسد همه چیز حتی روابط جنسی، معنا و طعم خود را از دست می‌دهد.

فرد افسرده که افکار منفی خود را حفظ می کند، دیگر در شرایط خوبی نیست که بخواهد رابطه جنسی داشته باشد یا حتی کسی را بخواهد. انرژی جنسی کاملاً منحرف شده و بر رنج روحی متمرکز می شود. فرد مبتلا به افسردگی به دلیل اینکه درک بدی از خود دارد، می‌تواند به این فکر کند که به اندازه کافی مطلوب نیست یا لیاقت دوست داشته شدن را ندارد و بنابراین از هر شکلی از تمایلات جنسی دور شود.

اگر فرد افسرده در یک رابطه باشد، این کاهش میل جنسی می تواند باعث ایجاد اختلال در عملکرد زوجین شود و منشا بحث و جدل باشد که به نوبه خود باعث تقویت افکار منفی و افسردگی در فرد شود. به همین دلیل کلیه نشانه های افسردگی میتواند یک دور باطلی ایجاد کند که روز به روز باعث تقویت افسردگی شود.

نشانه شماره 9: کاهش بهره وری

کار کردن می‌تواند برای سوژه‌ای که از افسردگی رنج می‌برد، به یک مصیبت واقعی تبدیل شود. در واقع برای یک فرد افسرده دشوار است که متمرکز بماند و توجه خود را به کار خود معطوف کند. کاهش عملکرد به دلیل افسردگی و کندی جسمی و شناختی ناشی از آن، اغلب منجر به کیفیت پایین کار می شود. سپس احساس گناه و عزت نفس ضعیف با نتایج ضعیف به دست آمده در کار، به نوبه خود افسردگی را در فرد شدیدتر می کند.

از آنجایی که کار نه تنها به او امکان کسب درآمد را می دهد، بلکه این امکان را نیز می دهد که مشروعیت و جایگاهی در جامعه پیدا کند، وضعیت ناامیدی که ایجاد می شود می تواند عواقب جدی میان مدت و بلندمدت بر توانایی حفظ شغل و در نتیجه ثبات مالی و عاطفی داشته باشد. بنابراین، فرد افسرده ای که شغل خود را از دست می دهد، کاملاً در پیچ و خم غم خود فرو می رود و ناامیدی عمیق با این احساس که هرگز موفق به رهایی از آن نمی شود به او هجوم می آورد. همچنین برعکس، می تواند اتفاق بیفتد که یک محیط کار سمی و استرس زا، منشأ فرسودگی شغلی در فرد باشد و باعث بوجود آمدن افسردگی بشود.

نشانه شماره 10: احساس گناه

افراد دارای نشانه های اصلی افسردگی ممکن است نسبت به اعمال یا رویدادهای گذشته خود احساس گناه کنند یا خود را مایه ننگ بدانند. همچنین این نشانه افسردگی اغلب با عزت نفس پایین و نفرت از خود همراه است. و می‌تواند باعث شود افراد احساس ناامیدی کنند.

نشانه شماره 11: تحریک پذیری

رنج بردن از نشانه های افسردگی برای بدن و ذهن خسته کننده است. اختلال افسردگی می تواند باعث حساسیت و کاهش آستانه تحمل شود. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است به صورت غیرمنتظره از رفتارها ناراحت شوند و هر حرفی را نوعی تحقیر تلقی کنند.

نکته مهم در مورد نشانه افسردگی

افسردگی اصطلاحی است که معمولاً برای تعیین یک آسیب شناسی چند عاملی استفاده می شود و می تواند با سایر اختلالات روانی مانند اختلالات اضطرابی همراه باشد و خود را در چارچوب یک تصویر آسیب شناختی گسترده تر مانند اختلال شخصیت و یا اختلال دوقطبی نشان دهد. 

تمامی نشانه هایی که ذکر شد میتواند از نشانه های افسردگی در زنان، مردان، جوانان، دختر و پسر باشد. اگر بیش از دو هفته هر یک از نشانه های افسردگی را در بالا مشاهده کردید، به احتمال زیاد به اختلال افسردگی مبتلا هستید. در این صورت به شما توصیه می کنیم برای درمان افسردگی با یک روانشناس حرفه ای مشورت کنید. امروزه افسردگی میلیون ها نفر را تحت تاثیر قرار داده است، اما خوشبختانه درمان هایی وجود دارد که می تواند به شما در غلبه بر این اختلال کمک کند.

www.ameli.fr / www.la-depression.org